Om Hälsingland
Om Hälsingland
Om Hälsingland
Om Hälsingland
Fiskeläget i Mellanfjärden, Nordanstig, i norra Hälsingland.
Om Hälsingland

Välkommen till Hälsingland

Hälsingland med de blå bergen och den skimrande vildmarken, älven Ljusnan som flödar genom skogar och dalar och mynnar ut i ett fantastiskt skärgårdslandskap med långa vita sandstränder.

Hälsingland är upplevelser för kropp och själ, vackert, vilt och sägenomspunnet och så mycket att se och upptäcka.
På sommaren kan du  bada och fiska i sjöar, bäckar, forsar och hav och här finns en av de bästa downhillparkerna i Europa På vintern har vi fantastisk skidåkning både i branta backar och långa spår. Hälsingland välkomnar oss att bo i stuga eller att bli ompysslad på något av våra hotell.

Vi hälsingar kommer från en tradition av stolta och egensinniga människor, länge levde vi efter vår egen lag. För präster, kronofogdar och kungar under medeltiden var Hälsingland lika med trubbel. När det på andra håll berättades om hjältar och prinsessor så handlade sagorna här om jättar, troll och skogsväsen. Den välkända sägnen från Hårga, där Hälsingehambon har sina rötter, sägs vara att få ordning på ungdomen som dansade hela nätterna och inte orkade gå till kyrkan.
Vår tradition är också våra fantastiska hälsingegårdar med de sju världsarvsgårdarna i spetsen, missa inte att besöka dem när du är här!
 

 Välkommen hem till Hälsingland!


RESAN HIT

Det är enkelt att komma till Hälsingland, 2-3 timmars tågresa från Stockholm, ungefär lika lång tid med bil både med bil och tåg. Flyg till Arlanda med bra anslutningar med tåg och buss, tar dig snabbt till ditt mål.

 

Landskapssymboler för Hälsingland:

Blomma: Linblomma

Djur: Lodjur

Fisk: Id

Fågel: Slaguggla

Sten: Dellenit

Grundämne: Nickel

Svamp: Blek taggsvamp