Om Hälsingland
Om Hälsingland
Om Hälsingland
Om Hälsingland
Fiskeläget i Mellanfjärden, Nordanstig, i norra Hälsingland.
Om Hälsingland
Om Hälsingland
Öster i Söderhamn

Välkommen till Hälsingland

Carl von Linné beskrev Hälsingland som ett mikrokosmos, eftersom alla typer av naturslag finns här - från långa stränder och skärgård vid kusten till djupa, trolska skogar och böljande blå berg. Just de blå bergen är det som hälsingenaturen är mest känd för.

 

Hälsingland är vackert, vilt och sägenomspunnet. Här finns mystisk och blåskimrande vildmark med björnar, lodjur, vargar och älgar, och en rik musik-, kultur- och berättartradition - som Sägensafari och Slädtur med hälsingemusik och historieberättande är exempel på. Egna små smultronställena är lätta att hitta, för de finns överallt. Hälsingland är troligen det badtätaste landskapet i Sverige med fiskemöjligheter i älv, sjö och hav. Om vintern lockas många familjer av skidåkning och äventyr vid våra mysiga och lagom stora skidanläggningar.

 

Historiskt befolkades Hälsingland av stolta och egensinniga människor som länge levde efter egen lag. För präster, kronofogdar och kungar under medeltiden var Hälsingland lika med trubbel. Landskapet var ett av de sista att kristnas och börja betala skatt. På andra håll berättades det om hjältar och prinsessor - här handlade sagorna om jättar, troll och skogsväsen. Den välkända Hårgasägnen som ligger till grund för Hälsingehambon, är exempel på en sägen som visar på krocken mellan kristendom och hedniskt syndande. Man kan gissa att sägnens syfte var att få ordning på ungdomen, som inte orkade gå till kyrkan eftersom de varit uppe och dansat hela natten.

 

Välkommen hit.

 

Landskapssymboler för Hälsingland:

Blomma: Linblomma

Djur: Lodjur

Fisk: Id

Fågel: Slaguggla

Sten: Dellenit

Grundämne: Nickel

Svamp: Blek taggsvamp